Buitenactiviteiten met scholen en bedrijven

Jaarlijks begeleiden wij tientallen schoolklassen en bedrijven met buitenactiviteiten.

Het is erg belangrijk voor kinderen (en volwassenen) om hun omgeving en de natuur te leren kennen. Ook de fysieke activiteiten zijn goed om te doen; je bent lekker in beweging en het is goed voor je spieren. Je humeur knapt er gelijk van op! Samen klussen in de natuur versterkt ook het groepsgevoel; je doet iets anders samen met je klasgenoten of collega's.

kinderen knotten

Soorten activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten waar je met je klas of collega's aan mee kan doen:

  • Wilgen knotten
  • Struiken of bomen planten
  • Hooien en harken
  • Uitdunnen struiken
  • Exoten bestrijden (uitsteken reuzenbalsemien en reuzenberenklauw of knippen en wegzagen van Amerikaanse vogelkers)

Ook kan je natuurlijk aansluiten bij de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag en de jaarlijkse Nationale Natuurwerkdag.

open werkdag

Periode

We hebben het hele jaar door een planning met diverse buiten-activiteiten.

Sommige activiteiten vinden plaats in de winter, andere zijn specifiek in de zomer. In de periode november t/m maart is de tijd dat je het beste kunt knotten en planten. Hooien en afharken doen we meestal in de zomer. 

Soms kan een groep aansluiten bij reeds ingeplande buitenklussen. Past dit niet qua datum of capaciteit, dan regelen we een andere activiteit. Neem contact met ons op om een datum af te stemmen.

 

Vrijwilligers met PBM's en gereedschap

Belangrijk om te doen

Het is belangrijk om te doen; je draagt je steentje bij aan het beheer en behoud van het landschap in je eigen omgeving! Het afharken van terreintjes waar ecologisch maaibeheer wordt toegepast is bijvoorbeeld belangrijk voor het bevorderen van de biodiversiteit. Door het maaisel weg te halen verschraalt de grond en krijgen zeldzame planten meer kans om te groeien. 

Ook leer je meer over de natuur waardoor je het landschap leert 'lezen' en je het meer gaat waarderen. Je ervaart hoe het is om aan de slag te gaan in de natuur en zo een leuke natuurervaring op te doen.

Kruiden voor vlinders

Afstemmen op de groep

We kijken altijd wat voor soort groep er met ons mee op pad gaat. Daar stemmen we het soort karwei op af. Ook kijken we wat ieder kan doen. Je zet je altijd in naar eigen kunnen.

Zo houden we bijvoorbeeld rekening met de dikte van de bomen. Met basisschool leerlingen knotten we 2-jarig hout, dus niet al te dik, zodat het werk voor hun goed te doen is. 

Onze buiten activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 7 / vanaf 10 jaar.

kinderen knotten

Praktische zaken:

  • Een activiteit bestaat uit 1 dagdeel; 's morgens van 9.00-12.00 uur of 's middags van 13.00-16.00 uur.
  • Bij scholen verwachten we per 5 leerlingen een begeleider (bijvoorbeeld ouders), die de leerlingen met raad en daad kan bijstaan en die verantwoordelijk is voor de leerlingen.
  • Een groep bestaat uit maximaal 25 personen (grotere groepen kan in overleg).
  • Wij geven bij het opstarten een instructie over wat we precies gaan doen en hoe we dat gaat doen. Het gaat daarbij om veiligheid, het gebruik van het gereedschap en de techniek van het zagen. Uiteraard geven we de gehele sessie begeleiding en uitleg.
  • We klussen vaak in het buitengebied van Zeeland. U moet zelf voor vervoer zorgen. 
  • Tussendoor is er een pauze waarbij men zelf eten en drinken meeneemt.
  • Ook moet iedereen zelf zorgen voor goede (buiten)kleding, werkschoenen/laarzen etc.
  • Wij zorgen voor het gereedschap, ladders, helmen en handschoenen.
gereedschap

Kosten

De kosten voor een dagdeel zijn afhankelijk van het aantal personen.

Neem contact met ons op voor een prijsopgave via:  info@landschapsbeheerzeeland.nl of bel: 0113-230936

instructie kinderen cursus knotten

Buitenlokalen en Gastlessen

Vanuit het samenwerkingsverband De Zeeuwse Natuur past dit aanbod binnen het programma 'Kind en natuur: Opgroeien en ontwikkelen in de Zeeuwse natuur', onderdeel 'Zeeuwse Buitenlokalen'.

Het is mogelijk om een lesprogramma of lesmateriaal, gericht op (de ter plaatse aanwezige) natuur- en landschapswaarden te krijgen. Voor zo'n gastles of leskist kan contact opgenomen worden met IVN of de NME Centra.

x

Veel gestelde vragen

Wij werken heel veel samen met vrijwilligers. Want zonder al die vrijwilligers zou er veel werk in het landschap niet gedaan kunnen worden! Wij kunnen regelmatig nieuwe vrijwilligers gebruiken! 

Meer informatie

SLZ zoekt regelmatig stagiaires van verschillende opleidingsniveaus en studierichtingen binnen verschillende projecten. Houd de website in de gaten voor de openstaande vacatures of neem contact met ons op via: info@landschapsbeheerzeeland.nl. 

Meer informatie