Kleine bosjes, grote biodiversiteit

Verspreid in Zeeland vinden we kleine bosjes. In het Zeeuws-Vlaamse zandgebied en in de binnenduinranden wordt het landschap gekenmerkt door veel beplantingselementen waaronder kleine bosjes. In het open polderlandschap vinden we bosjes vaak van jongere datum. Meestal zijn dit 1 of 2 ha terreintjes met een landhuis (de oude landgoedregeling) of populierenbosjes. 

Weinig variatie

Veel van deze kleinere bosjes bestaan uit een beperkt aantal boomsoorten. Door een eenzijdig plantplan (bv. populier of naaldhout) en gebrek aan onderhoud hebben ze zich vaak ontwikkeld tot een saai stakenbos. Er is weinig variatie in de beplanting en de bosstructuur waardoor hun betekenis voor flora en fauna beperkt is. Soms zelfs hebben invasieve soorten de overhand gekregen. Ook voor bewoners en recreanten zijn deze bosjes niet erg aantrekkelijk. Een aantal eenvoudige omvormingsmaatregelen kan leiden tot een hogere natuurwaarde en een aantrekkelijker beeld in het landschap.

Doel

Stichting Landschapsbeheer Zeeland wil met een project inzetten op een kwaliteitsimpuls van bestaande kleine bosjes om zowel de biodiversiteit, de ecosysteemdiensten als de beleefwaarde verbeteren. Hiermee ligt het accent vooral op verbeteren van de kwaliteit van de al bestaande bosjes en veel minder op de uitbreiding daarvan, al kan dat uiteraard ook binnen dit project meegenomen worden. Daarbij zal de kaart uit de Bosvisie die de verschillende (typen) zoekgebieden aangeeft worden benut.

bosje_najaar

Werkwijze

Een advies kan bestaan uit een kort bezoek en mondeling advies. Eigenaren kunnen daarna zelf aan de slag. Er kunnen ook uitgebreide beheerplannen worden gemaakt. Deze bestaan uit een inventarisatie van aanwezige (en potentiele) soorten en beschrijving van gerichte maatregelen t.b.v. vergroten van de biodiversiteit. Tevens wordt uiteengezet hoe de maatregelen uitgevoerd kunnen worden en wat globaal de verwachte kosten daarvan zijn. SLZ speelt een begeleidende rol in de realisatie van het plan. Ze begeleiden de eigenaar, aannemer of SLZ-uitvoeringsploeg bij de uitvoering van de maatregelen.

Klein_bosje_labruyere

Contact

Bent u eigenaar van een bosje en wilt u graag meedoen met dit project? Stuur dan een mail naar: info@landschapsbeheerzeeland.nl. Vermeld hierbij naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. 

bosje

Veel gestelde vragen

Kleine bosjes kunnen een grote bijdrage leveren aan de landschapsbeleving, biodiversiteit en klimaatadaptatie. In het verleden werden regelmatig vraagtekens gezet bij de meerwaarde van kleine bosjes. Een recentelijk onderzoek (DOI: 10.1111/1365-2664.13537) in diverse Europese landen laat echter zien dat kleine bosjes (‘zo groot als een voetbalveld’) per oppervlakte-eenheid minder planten en dieren huisvesten dan grote bossen maar ze leveren wel substantieel meer ecosysteemdiensten per oppervlakte zoals bestuiving van gewassen door wilde insecten en het leveren van geschikter voedsel (bessen, jonge boompjes) voor diverse inheemse dieren.

Meer informatie